Istarski ovčji sir dobio Zaštićenu oznaku izvornosti

Bez autora
Mar 28 2022

Lijepa vijest za sve istarske sirare i uzgajivače ovaca - istarski ovčji sir dobio je nacionalnu Zaštićenu oznaku izvornosti. Time je zaštićen od sličnih proizvoda na tržištu što proizvođačima daje sigurnost, a kupcima jamči kvalitetu i autohtonost proizvoda.

Istarski ovčji sir tvrdi je punomasni sir. Dobiva se zgrušavnjem sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka uz izdvajanje sirutke. Dozrijeva najmanje 60 dana. Ima blagu aromu, koja ovisi mjestu gdje ovce pasu, objašnjava Stana Cetina iz Vodnjana.

Potražnja je za njim golema. Obitelj Cetina ne može proizvesti dovoljno sira koliko se traži. Unatoč nemaloj cijeni za kilogram. Frane Cetina kaže kako drži cijenu od 200 kuna za kilogram. Dignuti je neće, dodaje - jer vidi da neki ljudi dolaze u siromaštvo.

Zaštita proizvođačima donosi bolju prepoznatljivost na tržištu, a kupcima jamči kvalitetu, napominje Ecio Pincan, pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije. Ona garantira da je sir prošao sve faze proizvodnje na njegovom proizvodnom području - Istri.

Zaštićene su dvije varijante sira; onaj koji se dobiva od mlijeka svih ovaca uzgajanih u Istri, te sir isključivo od mlijeka autohtone istarske ovce. Jedan je to od načina njezine revitalizacije. Naime, kaže Vedran Macan iz Svetvinčenta - takvih je ovaca u matičnim stadima negdje oko tisuću, ima ih manje nego pandi. I broj im ne prestaje padati.

Nakon nacionalne, istarski se ovčji sir planira žaštiti i europskom oznakom izvornosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik